maanantai 23. syyskuuta 2013

Miksi?

Villasukkia Venäjälle, miksi juuri tuonne itärajan taa? Tuo maa, jossa ihmisoikeudet ovat vinossa, korruptio kukoistaa, viinaa kuluu melkein enemmän kuin suomalaisilla ja Putin hallitsee suvereenisti kaikkea mahdollista.

Taustastani voi lukea hieman lisää "Kirjoittajat"-välilehdeltä, mutta avaan hieman tässäkin tätä Venäjä-teeman läheisyyttä itselleni. Olen viettänyt elämästäni jo lähes puolet innostuen tuon maan paremmista puolista; pidän ruoasta, pääasiassa pidän venäläisestä mentaliteetista, joka on niin lähellä suomalaisuutta melankoliassaan, mutta on kuitenkin paljon yhteisöllisempi kuin tämä länsimaisen individualismin leimaama kulttuuri, jossa elän. Pidän tuosta kauniista kielestä (jota en kuitenkaan osaa tarpeeksi hyvin, jos yliopistomme opetushenkilöstöltä kysytään), pidän monesta muustakin asiasta. Kaikki tämä innostus on johtanut siihen, että vuosien aikana olen useamman kerran tehnyt visiittejä rajan taa. Ehkä koskettavimpia näistä ovat olleet lähetysmatkat, joita olen leireille ja lastenkoteihin tehnyt. Vaikka olemme usein olleet ns. hyväosaisten lasten leireillä, muutamana vuonna tielle on osunut myös lastenkotilapsia. Tilastot kertovat karua kieltään; näistä lapsista liian iso osa (ei, en muista prosenttiosuuksia) päätyy kadulle, rikollisuuden pariin, vankilaan tai ennenaikaiseen kuolemaan.. Toisaalta lastenkotien olot eivät ole aina parhaita mahdollisia, ja kylmyys on tuttu kaveri etenkin talvella.

Tämän takia haluamme olla tekemässä jotain konkreettista ja auttamassa sillä, mitä osaamme; itse olen tässä enemmän ja vähemmän neulonut aktiivisesti pari vuotta, ja idea villasukkien neulomisesta lahjoituksena kypsyi hiljalleen toteutuskelpoiseksi projektiksi. Toisaalta neulominen nuorten keskuudessa on lisääntynyt taas viimevuosina aktiviteetin tullessa lähes muoti-ilmiöksi (kyllä, olen tehnyt tästä ihan oikeaa tutkimusta!) ja uskon, että halukkaita toteuttamaan tätä "näkyä" löytyy. Vaikka en koskaan voi muuttaa koko maailmaa, tämä on pieni askel siihen, että jollekkin se olisi edes hieman lämpimämpi paikka.

Jokaisella meillä osallistujalla on oma syynsä lähteä mukaan; kellä se liittyy enemmän maahan, kellä aktiviteettiin, kellä molempiin, mutta haluan uskoa, että jokaisen päätöksen taustalta löytyy halu auttaa.

Miksi sinä lähdit mukaan?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti